Cuprins
Timp de secole, la lumina unor lumânări din ceară s-a lucrat asupra progresului omenirii. Cu toate acestea, originea lumânărilor din ceară rămâne un mister lăsat în negura timpului.
Primele informații despre lumânări le găsim în multe scrieri care datează de pe vremea egiptenilor antici. Aceștia foloseau miez de stuf înmuiat în seu topit pe post de torțe, însă fără a avea fitil precum lumânarea.
Cu timpul, în cultura romană s-a dezvoltat o nouă meșteșugărie în urma căreia au apărut lumânări cu fitil, pe care le-au folosit pentru iluminatul caselor și a lăcașurilor de cult, pe timpul nopții. La fel ca primii egipteni, romanii au folosit ca ingredient principal pentru lumânări seul adunat de la bovine sau oi. Abia în Evul Mediu a fost introdusă ceara de albine folosită la fabricarea de lumânări din ceară naturală.
Catalogul cu lumânări parfumate iNoor
iNoor vă oferă lumânări parfumate ce combină distincția și simplitatea într-un produs atrăgător ce ne inspiră.
De la lumânări din ceară naturală…
Prima etapă în dezvotarea procedeului de producere a lumânărilor a fost trecerea de la seu la ceara de albine deoarece nu produceau fum și nu mai scoteau un miros acru în timpul arderii. Cu toate acestea, lumânările din ceară naturală erau scumpe și prin urmare, doar cei bogați și le puteau permite.
Femeile din colonii au contribuit pentru prima dată la fabricarea lumânărilor din ceară, în America, atunci când au descoperit că prin fierberea boabelor verzi – cenușii ale tufelor de dafin rezultă o ceară cu miros dulce care a ars curat. Însă extragerea cerii din dafin era un procedeu extrem de dificil și din această cauză popularitatea lumânărilor din ceară de dafin a scăzut.
La lumânări parfumate din ceară de parafină
În 1834, inventatorul Joseph Morgan a proiectat o mașinărie care a permis producția de lumânări turnate (sursa: wikipedia). Mașinăria avea un cilindru cu piston mobil care arunca lumânările pe măsură ce se solidificau. Ulterior, în anul 1850, fabricarea lumânărilor a crescut o dată cu producția de parafină din șisturi de petrol și cărbune. Prin distilarea reziduurilor rămase după rafinarea petrolului brut, a rezultat o ceară alb-albăstruie, cu ardere curată și care emană un miros plăcut.
Cea mai mare semnificație a fost costul său – ceara de parafină a fost mai ușor de produs față de orice alt combustibil pentru lumânări, datorită prețului scăzut. Deși punctul de topire scăzut al parafinei ar fi putut reprezenta o amenințare la adresa popularității sale, descoperirea acidului stearic a rezolvat această problemă. Acidul stearic, dur și durabil era produs în cantitați mari până la sfârșitul secolului al XIX-lea. În această perioadă, majoritatea lumânărilor fabricate erau compuse din parafină și acid stearic.
Odată cu introducerea becului în 1879, fabricarea lumânărilor a scăzut până la începutul secolului, când a apărut un trend nou pentru lumânări. Procedeul de fabricare a lumânărilor a fost îmbunătățit în continuu, mai ales în prima jumătate a secolului XX, cu dezvoltarea industriei americane de petrol. Creșterea producției de țiței a dus și la creșterea subproduselor care sunt ingredientele de bază ale lumânărilor contemporane – parafină și acid stearic.
La iNoor folosim ceară de soia (citește și povestea nostră), iar lumânările sunt făcute fără ingrediente derivate din parafină, fără aditivi sau conservanți, fără substanțe dăunătoare, parabeni și sulfați, ceea ce le face potrivite și pentru vegetarieni. Lumânările iNoor sunt fabricate din parfumuri pe bază de ulei natural de cea mai înaltă calitate.
De la util, la emoție…
Deși lumânările nu mai sunt principala sursă de lumină a omului, popularitatea acestora este în continuă creștere. Astăzi, folosim lumânări din ceară pentru că simbolizează sărbătoare, marchează romantismul, definesc ceremonia și pun accentul pe decor, continuând să împrăștie o strălucire caldă în viețile noastre.
Am primit o lumânare iNoor si s-a consumat mai repede decât ma asteptam. Poate ca ma asteptam sa țină o vesnicie.
Cred ca este cea mai specială lumânare parfumata din câte am văzut. Știu ca de când nu se mai ia lumina la program de seara (cum era înainte de 1989), romanii ard mai putine lumânări, dar produsul vostru are ceva ce te face sa ii dai foc si dacă nu este nevoie. Nu este parfumul, poate este doar plăcerea mea de a o vedea cum arde, caci focul emanat de fitilul din lemn este incredibil si nu poate fi comparat cu orice alt fitil.
Fitilul asta poate fi făcut din orice esența de lemn moale sau aveți fitile din mai multe esențe de lemn?