Cuprins
Lumânările vin să completeze aproape orice ocazie imaginabilă. Putem aprecia cu ușurintă diferitele modele și texturi ale fiecarei lumânări, dar totuși, ce știm despre tipurile de fitile pentru lumânări? Care este rolul unui fitil? Cum alegi cel mai bun fitil pentru lumanarea ta?
Fitilele sunt cele mai centrale și importante elemente ale unei lumânări. Fără fitil, lumânarea ar fi inutilă, flacăra nu ar arde niciodată și lumina nu ar încălzi atmosfera casei tale. Un fitil este practic inima unei lumânări, el face lumânarea!
Știm sigur că, din păcate, nu există o formulă magică sau un fitil potrivit pentru toate lumânările. De fapt există peste 100 de fitile unice pe piață astăzi, atât din surse interne, cât și din surse importate.
Care este scopul unui fitil?
Scopul fitilului este acela de a furniza combustibil (ceară) flăcării, acționând ca o pompă, trăgând ceara lichefiată în flacără pentru a susține arderea. Fitilele pentru lumânări sunt un mănunchi de fibre care sunt răsucite, împletite sau tricotate cu totul. Fibrele sunt elementul absorbant al lumânării, absorb ceara lichefiată și o transportă la flacără prin acțiune capilară.
Cum să alegi cel mai potrivit fitil pentru lumânare?
Există sute de forme, culori, parfumuri, materiale și dimensiuni diferite de fitile. Este important însă să fie ales fitilul potrivit pentru lumanare.
Iată diferiți factori care influentează alegerea fitilului pentru lumânări:
- tipul de ceară (combustibilul);
- punctul de topire a cerii;
- dimensiunea lumânării (diametrul);
- forma lumânării;
- culoarea, tipul și cantitatea de colorant dacă este cazul;
- tipul de lumânare (stalp, recipient);
- uleiul parfumat folosit (tipul și procentul).
Alegând un fitil potrivit pentru lumânare, va rezulta:
- o dimensiune constantă a flăcării;
- temperatură moderată a recipientului;
- inflorire minimă sau chiar inexistentă (depuneri de carbon);
- bazin de ceară bine format, fără picurare;
- strălucire minimă după stingerea lumânării.
Pentru a obține o ardere lentă și curată, fiecare lumânare necesită un anume tip de fitil, iar pentru a ajuta la selectarea fitilului adecvat, există câteva reguli generale, de urmat. Este foarte important ca fitilul să fie ales în funcție de ceara folosită, parfumul și dimensiunea recipientului.
Producătorii de lumânări de renume au mare grijă în selectarea fitilului, a dimensiunii, formei și materialelor potrivite pentru a îndeplini cerințele de ardere ale unei anumite lumânări. Întotdeauna, un fitil calitativ va ajuta la crearea unei lumânări de înaltă calitate.
Iată câteva lucruri importante de luat în considerare atunci când alegi fitilul pentru propriul proces de fabricare a lumânărilor:
Diametrul – Este responsabil pentru dimensiunea și durata flăcării. Un fitil cu diametru mare face ca lumânarea să ardă mai repede, pe când un fitil cu diametru mic poate creea acel efect de tunel pe care nu și-l dorește nimeni.
Rigiditatea – Controlează cât de uniform sau cât de stabilă arde flacăra lumânării, iar unii producători de lumânări includ un fir fin – un miez – care ține fitilul drept.
Rezistența la foc – În cazul în care nu se folosește un fitil rezistent la foc, atunci acest fitil va arde singur înainte ca ceara lumânării să poată fi folosită ca și combustibil pentru menținerea flăcării.
Atașarea – Fitilul se atașeză adesea de o ureche, în partea de jos, împiedicând fitilul să se miște sau să plutească în partea de sus a lumânării.
Toate aspectele menționate mai sus influențează atât consistența, temperatura, durata arderii, mărimea flăcării, cât și cantitatea de fum generată.
Cum știi că nu ai ales un fitil bun pentru lumânare?
Folosirea unui tip greșit de fitil poate creea numeroase probleme. Există însă câteva semne care indică faptul că se utilizează un fitil nepotrivit.
Dacă fitilul se autostinge, sunt șanse ca lumânarea să sufere de una dintre următoarele nereguli:
- Este posibil să fi ales un fitil pentru lumânare care nu este suficient de mare. În acest caz, ar trebui să găsești un fitil care să producă o flacără mai puternică și mai fierbinte.
- Ceva din ceară îți înfundă fitilul – parfumul, culoarea sau poate ai folosit ceară de albine ce nu a fost filtrată suficient. Încearcă să respecți cantitatea recomandată de parfum indicată de producători pentru fiecare ceară în parte.
Fitil care pâlpâie ?
Lucrurile care pot face lumânarea să pâlpâie includ un fitil prea mare sau un flux prea mare de aer din surse precum o fereastră deschisă, un ventilator pe tavan sau impurități ce sunt atrase în fitil și interferează cu arderea adecvată.
Dacă lumânarea nu reușește să se topească până la margine, va creea un tunel și corectarea acestuia poate fi o adevărată provocare.
De obicei, tunelul rezultă din faptul că fitilul este prea mic pentru diametrul lumânării sau lumânarea nu a fost arsă suficient de mult pentru a ajunge la margini. Acest lucru poate duce la înnecarea fitilului în timpul arderilor ulterioare. Este foarte important ca de fiecare dată cand arzi o lumânare, să nu o stingi până nu a topit întreaga suprafață.
8 Tipuri principale de fitile pentru lumânări
Fitilele pot fi din bumbac, cânepă, lemn, semi-lemn sau din materiale sintetice.
1. Fitile cu miez
- Fitilele cu miez de hârtie – Ard puțin mai fierbinte decât cele cu miez din zinc, dar sunt mai putin rigide. Fitilul cu miez de hârtie rămâne una dintre cele mai populare opțiuni de fitil de pe piață. Construit din fibre 100% naturale, fitilul cu miez de hârtie are o împletitură exterioară de bumbac care înconjoară un filament interior de hârtie. Miezul de hârtie al acestui tip de fitil permite fitilului să rămână rigid în bazinul de ceară topită în diferite tipuri de lumânări, inclusiv în votive, stâlpi și recipiente.
- Fitile cu miez din zinc – Folosite de obicei în lumânările cu parafină sau cele cu ceară tip gel (află care sunt principalele tipuri de lumânări) – votive, stâlp și container. Miezul de sârma din fitil îl ajută să rămână vertical, în timp ce lumânarea este turnată și când lumânarea este aprinsă. Fitilul cu miez de zinc nu este recomandat pentru ceara naturală.
- Fitile cu miez de bumbac – Acestea sunt realizate din fire de bumbac împletite, înmuiate în ceară și apoi comprimate pentru a-și menține forma. Acest tip de fitil produce o flacără fiabilă și robustă, cu acumulare minimă de carbon. Fitilul din miez de bumbac este proiectat pentru utilizare în sisteme de lumânări votive, stâlpi și containere.
2. Fitile de cânepă
Acestea sunt foarte rigide, derivate din plantele de cânepă. Fitilele din cânepă sunt în general acoperite cu ceară de albine pentru a le face mai eficiente. Fitilele de cânepă funcționează excelent cu majoritatea cerurilor naturale, cum ar fi ceara de soia.
Când este aprins, fitilul de cânepă acționează ca un sfeșnic cu ardere lentă. Comercializate ca o alternativă naturală, de școală veche, fitilurile de cânepă înmuiate în ceară de albine sunt o alegere populară printre cei care doresc să fie mai ecologici și mai atenți la sănătate.
3. Fitile de specialitate
Aceste fitile sunt concepute pentru lumânări specifice, cum ar fi lămpile cu ulei sau cele folosite împotriva insectelor.
4. Fitile ECO
Create special pentru ceara naturală, fitilele pentru lumânări ECO sunt fitile plate, fără miez, împletite cu filament din hârtie pentru o ardere stabilă și un minim de funingine și fum. De asemenea, sunt amorsate cu ceară vegetală în loc de parafină.
5. Fitile plate
Acestea sunt cele mai frecvent utilizate fitile. Sunt foarte consistente, cu împletituri plate. Deseori se găsesc în sistemele de lumânări scufundate, turnate sau extrudate. Fitilul plat împletit se îndoaie la vârf pe tot parcursul ciclului de ardere, reducând ulterior acumularea de carbon pe durata de viață. Acest tip de fitil pentru lumânări funcționează bine în sistemele de containere, votive și lumânări stâlp.
6. Fitile Pătrate
Acestea sunt puțin mai robuste decât fitilele plate, sunt preferate în ceara de albine și pot ajuta la inhibarea înfundării fitilului atunci când există niveluri mai ridicate de material necombustibil (cum ar fi pigment ridicat sau parfum).
Proiectat inițial pentru ceara de albine, construcția sa este o alegere excelentă pentru ceara care este foarte vâscoasă atunci când este topită. Fabricat din fibre 100% naturale și finisat cu tratamente chimice, acest fitil este realizat pentru îmbunătățirea calităților de ardere la o lumânare.
Fitilul pătrat este conceput pentru a fi folosit în caneluri, votive, stâlpi și recipiente. A fost proiectat pentru a se ondula în timpul arderii, reducând la minimum acumularea de carbon.
7. Fitile impletite
Fitilele pot fi împletite pentru a încuraja flacăra să ardă într-o anumită direcție. Aceasta înseamnă că fitilul urmează flacăra. Când un fitil împletit arde, se îndoaie în flacără și menține capătul fitilului permanent scurt. Acest lucru reduce cantitatea de fum care este generată de lumânare.
8. Fitile de lemn
Tehnologia fitilului de lemn expusă într-o formă plană, multistratificată, imprimată, decupată, curbată, pentru utilizarea în lumânări sau produse asemănătoare lumânărilor.
Fitilele din lemn au un sunet distinct în timpul arderii. Fiind mai late decât cele obișnuite, vor duce la o ardere mai de lungă durată și mai uniformă .
Fitilul din lemn arde, de asemenea, mai curat decât cel din bumbac, mai ales dacă este tăiat înainte de fiecare utilizare.
Noi, echipa iNoor, am ales fitile din lemn și bumbac ECO de cea mai înaltă calitate pentru a putea oferi o experiență calmă, curată, sănătoasă și ecologică. Vezi lumânările noastre cu fitile din lemn si de bumbac!
Tu ce fitil preferi?
Notă!
Această postare este doar un ghid. Te rog să reții că există mulți factori care pot afecta fabricarea lumânărilor – de la tipul de ulei folosit, tipul de ceară, diametrul vasului, perioada de întărire, prezența aditivilor și multe alte aspecte. Chiar dacă obții fitilul potrivit pentru recipientul folosit, testarea și înțelegerea procesului de fabricare a lumânărilor sunt esențiale.
Felul în care funcționează un fitil este fascinant. Sperăm că te-am ajutat să înveți ceva nou. Pentru mai multe informatii poți accesa oricănd blogul nostru.